Sükna hakkı intifa hakkı farkı!
İntifa hakkı; kelime anlamı kullanım hakkı olup; sahibi olduğu kimseye söz konusu gayrimenkulü kullanma ondan faydalanma hakkı veriyor. İntifa hakkı sahibi olan kimseler, ister bu evi kullanıp, ister boş bırakabiliyor.


Sükna hakkı; kelime anlamı oturma hakkı olup; sahibi olduğu kimseye söz konusu gayrimenkulün tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor. Sükna hakkı sahibi olan kimlseler, bu hakkı bir başkasına devredemediği gibi, miras olarak da bıramıyor. Birbiri ile benzer haklar olan sükna hakkı ile intifa hakkının farklılıkları da bulunuyor.


Sükna Hakkı ile İntifa Hakkı Arasındaki Farklar
- Sükna hakkı ancak tapudaki niteliği ev (konut, mesken, daire) olan taşınmazlarda kurulabildiği halde, intifa hakkı her tür taşınmazda (ev, tarla, işyeri, daire, arsa vs.) kurulabiliyor.
- Kanuni intifa hakkı olduğu halde kanunun öngördüğü sükna hakkı yoktur.
- İntifa hakkının kullanımı (kira gibi) başkasına devredilebildiği halde sükna hakkında bu imkan bulunmuyor.


Sükna Hakkı ile Kira Arasındaki Farklar
- Sükna hakkı ayni bir haktır, bu nedenle irtifak hakları sütununa tescil edilir. Kira ise şahsi bir haktır, bu nedenle tapu kütüğünde şerhler sütununa (talep olursa) şerh ediliyor.
- Sükna hakkı tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Kira için şekil şartı yoktur. Noterde veya taraflar arasında adi yazılı hatta sözlü olarak yapılabiliyor.
- Sükna hakkı sadece evlerde kurulabiliyor. Oysa tarla, bağ, bahçe, ev gibi taşınmazların kiraya verilmesi mümkün oluyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMLAK DÜNYASI