EMLAK DÜNYASI

                  
Kira zammı ÜFE yerine TÜFE'ye göre hesaplanacak!

Kira zammı hesaplamasında kullanılan enflasyon oranı değişiyor. Karar, Yeni Ekonomi Paketi'nde yer alan enflasyon tedbirleri kapsamında yer aldı.
Mevcut uygulamaya göre, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyordu.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyordu. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyordu.
Ancak bu uygulama Yeni Ekonomi Paketi'nde yer alan karar ile değişiyor. Artık kira zammı ÜFE yerine TÜFE'ye göre hesaplanacak.


Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında yer alan karar şöyle:
"Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir."20 Eylül 2018, Perşembe

 
Kira, leasing, sözleşme bedeli dövizle belirlenemeyecek...
 Resmi Gazetede bugün yayımlanan kararla tapu işlemleri            üzerinden yüzde 0.20 nispetinde alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar yüzde 0.15 olarak uygulanacak.
 
Kararın damga vergisi ile ilgili düzenlemesiyle de yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı. 15 Mart 2017 Çarşamba, Habertürk.com
    
Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 27 Aralık 2016 Salı günü yayınlanan resmi gazete ile 2017 için emlak vergisi kanunu genel tebliği oranları belli oldu.
2017 yılında emlak vergisi oranları ne kadar olacak.
   Aşağıdaki detaylardan ayrıntılı inceleyebilirsiniz Madde 6 – (1)
   Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.Tebliği için  TIKLAYINIZ.

Kira nedir?
Bir konutun, bir mülkün veya taşıt gibi herhangi bir şeyin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesidir.
Kira artışı nedir?
Çoğunlukla kira bedelini enflasyona karşı korumak veya kiraya konu olan şeyin değerindeki artışı kira bedeline yansıtmak amacıyla, genellikle her yıl sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte yeni kira döneminde ödenecek olan kira bedelinde yapılan güncellemedir.
Kira artışı ne zaman olur?
Kira artışı kira sözleşmesinin yenilendiği ayda yapılır. Örneğin 5 Nisan 2016 tarihinde başlayan bir kira sözleşmesi 1 yıl sonra yenilendiğinde 5 Nisan 2017 tarihinden itibaren kira tutarı kira artışı uygulanarak tahsil edilir.
Kira artışı neye göre yapılır?
Konut ve işyerlerinde kira artışı yapılırken farklı yasal düzenlemeler vardır. Konutlarda kira artış oranına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde kira artış oranı serbest bırakılmış ve kiracı ile kiralayanın kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir.
Kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Konutlar için kira artış oranı kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin kira artışı Temmuz ayında yapılacaksa TÜİK`in açıkladığı Yİ-ÜFE endeksinin ilgili yılın Haziran ayındaki 12 aylık ortalamalara göre değişim verisine bakılır.
İşyerleri içinse kira artış oranı kira sözleşmesinde belirlenen oran kadar olacaktır. Eğer kira sözleşmesinde TÜİK tarafından açıklanan endekslerden biri oranında artış yapılacağı yazıyorsa o zaman kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksinin değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin kira artışı Ağustos ayında yapılacaksa TÜİK`in o yılda ilgili endeks için açıkladığı Temmuz ayı verisine bakılır.
Konutlarda yapılabilecek en yüksek kira artışı oranı nedir?
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanununun 344. maddesi gereğince; konutlar için yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak artış oranı, bir önceki kira yılında Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış oranını geçmeyecek şekilde belirlenmelidir. Ancak bu kanun maddesinde kullanılacak Yİ-ÜFE oranının 12 aylık ortalamalara göre mi yoksa geçen yılın aynı ayına göre mi olduğu belirtilmemiştir.
Bu konuya ışık tutacak ve emsal davalara içtihat olabilecek bir karar Yargıtay 6. Hukuk Dairesi`nden 5 Aralık 2013 tarihinde gelmiştir. Bu karara ile konut kiralamalarında yıllık artış oranının, TÜİK`in açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endekslerinden, 12 aylık ortalamalara göre olan değişim oranının esas alınacağını karara bağlamıştır. Bu karar ile kira artışının ne şekilde yapılacağını net bir şekilde belirlenmiş oluyor.
İşyerlerinde yapılabilecek en yüksek kira artışı oranı nedir?6217 Sayılı Borçlar Kanunu Yasası, geçici 2. madde gereğince; Kira artış oranları 1 Temmuz 2020 tarihine kadar serbest bırakılmıştır. Buna göre işyeri kiralamalarında, kiracı ve kiralayanın kendi arasında anlaşıp kira sözleşmesine yazdığı oranlarda artış yapılır. Dolayısıyla işyerleri için kira artış oranlarında konutlardaki gibi bir sınırlama yoktur.
Son 12 ay için konutlarda yapılabilecek en yüksek kira artış oranı ne oldu?
Son 12 ay için konut kiralamalarında yasal olarak yapılabilecek en yüksek artış oranları aşağıdaki tabloda verilmiştir. 
Emlak vergisi ödeme zamanı 2016!
Emlak vergisi dönemi, 1 Mart tarihi itibariyle başladı. Emlak vergisi mükellefleri, ödemelerini 1. taksit döneminde belediyeye giderek yapabiliyor. İşte emlak vergisi ödeme zamanı 2016..
Ancak belediyeye gitme vakti olmayanlar bu işlemi internet üzerinden banka kartları aracılığı ile de yapabiliyor. İnternetten ödemenin yapılabilmesi için belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması gerekiyor.

Emlak vergisi belirlenen bu bedel ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. 2016 yılı emlak vergisi zamlı olarak ödeniyor. 

Bilindiği üzere, gayrimenkul bedeli her 4 yılda bir belirlenen, “yeniden değerleme” oranının yarısı ile her yıl yeniden hesaplanarak, vergi konusu olacak gayrimenkul bedeli hesaplanabiliyor. 

2016 yılı için bu oran yüzde 5,58 olarak belirlendi. Buna göre, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı (yüzde 5,58/2) yüzde 2,79 oluyor.

Emlak vergisi ödeme zamanı 2016:
Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'tan 31 Mayıs'a kadar ödeniyor. Buna göre, mükelleflerin ilk taksit ödemeleri için 3 aylık bir süresi bulunuyor. 

İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.
Emlak vergisinin son ödeme tarihi 2015!
Her sene belli dönemlerde ödenen emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.
Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.
Mükellefiyet ise, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Ancak ilk sene yalnız beyanname veriliyor. Vergi ödemeleri bir sonraki sene başlıyor. Ödemeler, belediyeye ödeniyor.
Emlak vergisinin son ödeme tarihi..
Emlak vergisi, senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksit ödemesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor.
Emlak vergisi oranları 2015:    
Büyükşehir Belediyesi
Binalarda Binde 4 
Meskenlerde Binde 2 
Arazilerde Binde 2 
Arsalarda Binde 6 
Normal Yörelerde
Binalarda  Binde 2                    
Meskenlerde Binde 1                  
Arazilerde Binde 1                
Arsalarda  Binde 3
Emlak vergisi muafiyeti 2015!
Tüm taşınmaz mallar için her sene ödenen emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Tek mesken sahibi olup da geliri olmayan kimseler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip geliri olmayanlar belediyeye dilekçe vererek vergiden muaf olabiliyor. Emlak vergisi muafiyeti 2015 muafiyetinden faydalanabilecek kimseler şu şekilde sıralanıyor:
Ev hanımları, İşsizler, Engelliler, Gaziler, Emekliler

Emlak vergisi muafiyeti 2015 dilekçesi:
T.C.  ........BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Emlak Vergisi kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.
Hiçbir gelirim bulunmamaktadır.
Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2.'yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.
Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil,daimi olarak kullanmaktayım. Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.      
..../..../2015
Kaynak : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
YENİ İNŞA EDİLEN BİNADA EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI:
Sahip olduğunuz dairenin bulunduğu bina yeniyse 5 yıl süre ile geçici muafiyet uygulaması yapılıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

KAT İRTİFAKLI KONUTLARDA EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI:
GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde satın almayı planladığınız dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Yani; inşaatı başlamamış ya da inşaat halindeki konut için müteahhit ile daireyi satın alan arasında yapılan anlaşmadır.

İŞYERİ OLARAK KAYITLI OLAN KONUT İÇİN EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI:
Satın aldığınız konut tapuda iş yeri olarak görünüyorsa bunu düzeltmeniz gerekiyor. Ancak düzeltilmediği takdirde 'İşyeri Emlak Vergisi' ödemeniz gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ 2016:
1 Mart tarihinde başlayacak olan Emlak Vergisi ödemeleri ilk aşamada nisan ve mayıs aylarında da devam edecek. Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayında gerçekleştirilecek.
Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ ÖDEMELERİ DE BAŞLIYOR!
Mart ayında başlayan diğer bir ödeme ise Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri. Bu vergiden sorumlu olanlar konut ve işyeri kullanıcıları.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44'üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NASIL ÖDENİYOR?
Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri taşınmazın türü ve grubuna göre hesaplanıyor. Konutlarda bu vergi su faturalarına yansıtılıyor. İşyeri ve diğer yapılarda ise ödemeler belediyelerde gerçekleştiriliyor.
ÇEVRE TEMİZLİK ÖDEMELERİNDEN KİMLER SORUMLU?
Çevre Temizlik Vergisi ödemelerini konut ya da işyeri sahipleri değil, kirada ise ödemeleri kiracılar yapıyor. Yani ödemeler söz konusu taşınmazı kullanan kişiler tarafından ödeniyor.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ HESAPLAMA:
Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 27 kuruş olarak belirlenirken diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.
Büyükşehir belediyelerinde uygulanan vergi yüzde 25 artırılarak hesaplanırken, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5 binden az olan belediyelerde yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ:
Çevre Temizlik Vergisi birinci taksit ödemeleri mart, nisan ve mayıs aylarında yapılırken ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayında Emlak Vergisi ile aynı dönemde ödeniyor.
KİRA GELİR VERGİSİ İÇİN DİKKAT!
Taşınmaz mal sahiplerini ilgilendiren Kira Gelir Vergisi 2015 yılı içinde dairesini kiraya vererek gelir elde eden kişiler için geçerli. 2015 yılı içerisinde evini kiraya verenlerin kira geliri 3 bin 600 TL'den, işyerini kiraya verenlerin kira geliri 29 bin TL'den yüksekse kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor.
Ödemelerin ilk taksitleri mart ayında, ikinci taksitleri ise temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Vergi ödemesi yapmayan veya beyanda bulunmayan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor. İlk taksit ödemeleri için son tarih 25 Mart. Ödemeler ise Vergi Dairesi'nde yapılıyor.
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. (Örnek olarak, işyeri kira geliri ile birlikte hak kira geliri de elde eden mükellefler, verecekleri gelir vergisi beyannamelerinde hak kira geliri yer aldığından dolayı gerçek gider yöntemini seçmek zorundadırlar.)
Cumhuriyet
 
 GAYRİMENKULÜNÜZÜ BAŞARIYLA PAZARLAMAYA
HAZIR MISINIZ?..
FİYAT
BU ZORLU REKABET ORTAMINDA GAYRİMENKULÜNÜZ İÇİN
EN UYGUN SATIŞ FİYATINA NASIL  KARAR VERECEKSİNİZ?
ZAMAN
GAYRİMENKULÜNÜZÜ SATMAK İÇİN HER GÜN
NE KADAR ZAMAN AYIRMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
TANITIM
GAYRİMENKULÜNÜZÜN PAZARDAKİ MAKSİMUM TANITIMI NASIL YAPACAĞINIZI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
PAZAR ANALİZİ
GAYRİMENKULÜNÜZÜN GERÇEK DEĞERİNİ TAM VE DOĞRU OLARAK SAPTAMAK İÇİN PAZAR ANALİZİ YAPACAKMISINIZ?
MÜŞTERİ DEĞERLENDİRME
GAYRİMENKULÜNÜZE ALICI ÇIKACAK POTANSİYEL MÜŞTERİLERİ
DEĞERLENDİRME İŞLEMİ KONUSUNDA DENEYİMİNİZ VAR MI?
GÜVENLİK
SATIŞ ESNASINDA EVİNİZİN KAPISINI KİME
AÇIYOR OLABİLECEĞİNİZİ HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

BÜROKRASİ

GAYRİMENKUL SATIŞI ESNASINDA ORTAYA ÇIKACAK BÜROKRATİK İŞLEMLERDE ALICIYA YARDIMCI OLABİLECEK MİSİNİZ?
DOĞRU TEKLİF
ALICININ SİZE ÖNERECEĞİ FİYATIN, GAYRİMENKULÜNÜZ İÇİN ALABİLECEĞİNİZ EN İYİ FİYAT OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAYACAKSINIZ?
Siz en iyisi işi profesyoneline bırakın
Sizin yerinize tüm işlemleri ZAFER KERMEN  gayrimenkul danışmanınız halleder.
 
 
 


 

 

Yorumlar